Dwunasty odcinek z cyklu „od zera do milionera”. Naucz się zrobić jakiś przysmak

Naucz się ugotować, upiec coś co lubisz. Może to być jakieś danie główne, przystawka, zupa, ciasto, pieczywo, deser, lody lub napój. Przyda się o by nas rozweselić w trudnych początkach oszczędzania. Ma to również wiele innych zalet, o których poniżej.

Oszczędzamy pieniądze

Oczywiście robiąc coś samemu a nie kupując w sklepie lub kawiarni oszczędzamy pieniądze. Płacimy bowiem jedynie za składniki i zużyte media. Kupując gotowe płacimy drożej gdyż musimy pokryć czynsz lokalu, pracowników, sieć dystrybucji i zysk firmy. Do tego zazwyczaj nie idziemy do kawiarni tylko na coś słodkiego ale do tego dochodzi gorący napój. Towary luksusowe w kawiarniach jak herbata czy kawa mają ogromne marże, a sami możemy ją sobie zrobić za ułamek tej ceny.

Przykładowo: kawa w kawiarni kosztuje średnio ok 10 zł, składa się ze szklanki wrzątku i dajmy na to w wersji ekstra 25 g kawy (5 łyżeczek po 5 g). Koszt wrzątku dajmy na to 10 gr, koszt kawy (500 g ok 15 zł w markecie) to 75 gr. Tak więc możemy zrobić sobie ją samemu za ok 1 zł a nie za 10 razy tyle.

Oszczędzamy czas

Aby zjeść coś dobrego nie trzeba wychodzić czy gdzieś jechać, potem stać w kolejce lub na obsługę i znów wracać do domu. Szczególnie w dzień jak dziś – zimny i ponury. Samo przygotowanie nie zajmuje zazwyczaj najwięcej czasu ale gotowanie, pieczenie czy chłodzenie. W tym czasie możemy robić coś innego. Nawet krojąc, mieszając czy obierając można coś oglądać lub słuchać (podcasty lub książki audio).

Wiemy co jemy

Naucz się zrobić jakiś przysmak by mieć kontrolę nad tym co się w nim znajdzie. Jeśli gotujemy sami to kontrolujemy jakość i wiemy jakie produkty użyliśmy. Nie dodajemy konserwantów, barwników i polepszaczy. Możemy użyć lepszych składników a i tak produkt wyjdzie nam taniej niż w sklepie.

Jeśli mamy nietolerancję, alergię, jesteśmy wegetarianami lub mamy inne ograniczenie diety jedynym pewnym sposobem na uniknięcie produktów niewskazanych jest przygotowanie jedzenia samemu od podstaw i prostych składników.

Okazja do zacieśnienia więzi

Nie tylko jemy przysmaki wspólnie z rodziną czy znajomymi ale i przygotowujemy je razem. Ja na przykład w tym roku piekłem i dekorowałem z dziećmi i przyjaciółmi pierniki na Święta. Przysmak jest okazją do spotkania i podzielenia się nim.

Nauka nie jest trudna

Zazwyczaj kupujemy gotowe danie czy napój jeśli sami nie umiemy go zrobić (wymyślne dania, ciasta, torty) lub potrzebne są dodatkowe drogie sprzęty (porządny ekspres do kawy lub maszyna do lodów). Jeśli chodzi o przepis to wszystko dziś można znaleźć w internecie lub w książkach. A wykonanie to tylko kwestia praktyki – trening czyni mistrza.

Wady, czyli głos sceptyków

Naucz się zrobić jakiś przysmak – ale po co? Samemu nie da się zrobić skomplikowanego ciasta  czy dania ekskluzywnej restauracji. Gotowanie czy pieczenie zajmuje czasem więcej czasu niż wyjście do miasta. Potem też trzeba sprzątać. Lokale i sklepy podają listę składników, można wybrać to co nam odpowiada. A niektóre restauracje mają dostęp do lepszych składników niż my w sklepie. Na koniec z rodziną czy znajomymi można też spotkać się w kawiarni na neutralnym gruncie. Wszystkie te argumenty są w porządku ale zapominamy o koszcie – czyli najważniejszym.

Ogłoszenie: Dzień Darmowej Kawy

Już jutro 13 stycznia będzie okazja do spotkania ze mną. Organizuję  Dzień darmowej kawy w piekarnio-cukierni Zagrodnicza na ul Drewsa 2i w Poznaniu. Będzie to dla mnie okazja do spotkania z mieszkańcami okolicy i porozmawiania na temat moich usług. Ale oczywiście zapraszam Was wszystkich.

 

 

Zdjęcie od: marcoverch z Flickr poprzez Compfight cc

Proszę pomóżcie mi szerzyć wiedzę finansową!

  1. Zostawcie swoje komentarze poniżej
  2. Polubcie ten wpis i udostępnijcie na Facebooku, Twitterze lub Google + (linki i ikonki są trochę niżej po prawej)
  3. Zasubskrybujcie ten blog przez RSS lub słuchajcie podcastu w iTunes
  4. Zapiszcie się na newsletter by otrzymywać informacje o nowych wpisach zniżkę na zakup złota i srebra oraz dostęp do tajnej strefy z dodatkowymi materiałami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *